CONNECTED DEVICES

Verslag

17 december 2013

Google Glass, Fitbit, Little Printer, Philips hue, Galaxy Gear en NEST zijn allemaal mooie voorbeelden van 'connected devices'. Volgens Business Insider gaat het gebruik van connected devices de komende jaren alleen maar stijgen. Met deze visie is het dus goed om stil te staan bij het effect van deze apparaten op ons leven en wat de mogelijkheden zijn voor in de toekomst. Tijdens de Adobe User Group-meeting van 17 december werd daarom een kijkje in de toekomst gegeven van connected devices. Welke devices zijn er momenteel al op de markt en waar je let op als je een connected device gaat ontwerpen zijn een van de belangrijke vraagstukken deze meeting.

Niels de Keizer

Vette interactieve installaties voor Nike
Als eerste trapte Ralph Kok van Random af. Random is onder andere verantwoordelijk voor een aantal bijzondere interactieve installaties voor Nike. Met de interactieve installaties proberen zij mensen een natuurlijke dialoog te laten voeren met technologie. Door bewegingen, gezichtsuitdrukkingen of touch toe te voegen creëren zij een natuurlijke menselijke input die installaties laat bewegen in een unieke vorm. Een indrukwekkend voorbeeld dat Ralph liet zien was de interactieve installatie voor Nike Londen. De bollen in de winkelruit reageren op de mensen die voorbij lopen.

Philips hue
Na het inspirerende verhaal van Ralph was het de beurt aan de mannen van Philips hue. Philips hue is een nieuw apparaat waarmee lichtpunten verbonden staan met het internet. Voor Philips was het de uitdaging om te kijken wat voor toegevoegde waarde dit heeft en wat gebruikers qua mogelijkheden verwachten. Philips Hue vulde 90 minuten het podium van Adobe User Group. Eerst sprak George Yianni over de ontwikkeling en het proces van Philips Hue. Daarna gingen Tom Reinhoudt en Bram Bos dieper in op het design en de werking. Wat je nou eigenlijk allemaal kan doen met deze speciale lampen werd uitgelegd door Lukas van Driel van Q42. Bij Q42 hebben ze geëxperimenteerd wat je allemaal met de lampen kan doen. Zo hebben ze hun eigen kantoor gebruikt als experiment. Bezoekers van hun website kunnen de kleuren van het kantoor veranderen door middel van een slimme widget op hun website.

Daphne Channa Horn toont haar Google Glass

Google Glass-demonstratie
De gadget die natuurlijk niet kan ontbreken tijdens dit event was de Google Glass. Daphne Channa Horn is de eerste Glass Explorer van Nederland en kwam ons laten zien hoe de Google Glass werkt. Iskander Smit van info.nl introduceerde haar verhaal door dieper in te gaan op hun Google Glass onderzoek. Bij Info.nl zijn ze namelijk aan de slag gegaan met het ontwerpen voor Google Glass. Een hele uitdaging want het zijn niet zomaar apps die je ontwerpt. Bij Google Glass gaat het namelijk heel erg om het moment en de situatie van de gebruiker. Als ontwerper dien je hier rekening mee te houden en creëer je eigenlijk meer een service in de vorm van een subscription dan een app die je kan openen vanuit een homescreen.

Google Glass in het publiek

Little Printer
Het schattigste gadget van deze middag was toch wel de Little Printer. BERG begon in 2012 met de ontwikkeling van deze gadget. Eerst was het de bedoeling om een nieuw soort Tamagotchi te maken, maar na heel veel knutselen is kwam er een mini printer met een grappige persoonlijkheid uit. Matt Webb van BERG nam ons mee in het bouwproces van de Little Printer. Voor het creatieve bureau was het een leerzaam uitstapje omdat bij het ontwikkelen voor hardware hele andere regels gelden dan voor een simpele app of website. Maar na veel testen en prototypes bouwen is deze kleine gadget eruit gekomen. Vooral kinderen zijn dol op dit apparaatje, het is namelijk heel eenvoudig je te abonneren op een kleurplaat service zodat je elke dag een nieuwe kleurplaat geprint krijgt.

Het thema Connected Devices is door de 4 presentaties elke keer anders belicht. Van de ontwikkeling, het ontwerp, hoe gebruikers er mee om gaan tot wat developers halen uit deze nieuwe technieken. Het was een geslaagde leerzame middag, met veel nieuwe insides. We kijken al weer uit naar het volgende Adobe User Group-event!

---

Met dank aan Manouk van den Berg, die dit verslag voor IN10 schreef.

 

Volle bak!

Reacties

Yuppie :P can't W8
Heb er zin in jongens!
Ik kan helaas niet komen en heb al meerdermalen geprobeerd uit te schrijven, maar er gaat iets mis op de site. Er is dus (jammer genoeg) nog een plekje vrij, veel succes en plezier vanmiddag!
Ben er helaas nie bij. Erg jammer!! :-( nemen jullie het op voor me?!
Ben er helaas nie bij. Erg jammer!! :-( nemen jullie het op voor me?!
Ben er helaas nie bij. Erg jammer!! :-( nemen jullie het op voor me?!
Ben er helaas nie bij. Erg jammer!! :-( nemen jullie het op voor me?!
Komen de sheets van de sprekers nog ergens online te staan? Bvd!
Worden er nog video's geplaatst?
Connected Devices
Ontmoet de techniek van de toekomst in Rotterdam!
Hofplein Theater, Rotterdam
Benthemstraat 13
3032 AA Rotterdam

Programma

12:00 Deuren open
12:45 Opening - Joost Nuijten en Niels de Keizer
13:00 90 minutes of hue - George Yianni, Tom Reinhoudt, Bram Bos, Lukas van Driel
14:30 Random - Ralph Kok
15:15 Pauze
15:45 Google Glass - Iskander Smit en Daphne Channa Horn
16:30 BERG - Matt Webb
17:15 Afsluiting - Joost Nuijten en Niels de Keizer
17:30 Borrel!