DUTCH DESIGN TALENTS

Verslag

20 may 2015

De foyer van The Student Hotel blijkt een perfecte locatie voor Dutch Design Talents, de meeting waarin we samen met Fontanel de beste designtalenten van Nederlandse bodem aan jullie voorstellen. Ron opent namens de Adobe User Group de middag, waarna ook Willem van Fontanel even het woord neemt. De talenten zijn door Fontanel geselecteerd. Zes komen uit Fontanels boek Dutch Design Talents 14, de andere vier sprekers zijn eerdere finalisten.
Anke KnapperEn daarna is het de beurt aan de talenten, die zich in twintig slides aan het publiek voorstellen en kort wat vragen beantwoorden. Anke Knapper trapt af. Deze illustratrice vertelt over haar afstudeerwerk, waarin ze de verhalen rond de eerste keer seks in beeld bracht om deze bespreekbaar te maken. Ze gaat echter ook in op het zwarte gat dat na haar afstuderen ontstond. Ze maakte zich zorgen, maar uiteindelijk kwam toch alles goed.
Boudewijn van Diepen wilde het niet over zijn werk hebben, maar over zijn carrière. Hij houdt niet van een 9-tot-5-mentaliteit, maar ook voor hem kwam het als infographic-specialist goed. Met acht tips als ‘Je eerste echte baan hoeft creatief niet het hoogst haalbare te zijn’ en ‘Voordat je een hypotheek hebt, doe op z’n minst een (groot) autonoom project waar je ziel en zaligheid in kwijt kunt’ inspireerde hij het publiek.
Dankzij haar afstudeerfilm Pepe Luu hoeft Valerie Chang zich niet druk te maken over werk. Deze door de NFF gelauwerde film leverde haar een wild card op, waarmee ze de kans krijgt zichzelf te ontwikkelen als animator. Bovendien heeft ze het afgelopen jaar gebruikt om dingen te doen die ze gewoon leuk vindt, zoals het maken van horrorstrips.
Aron Vellekoop Leon vertelde over zijn zoektocht naar een eigen stijl op de kunstacademie. Pas na zijn afstuderen begon dit vorm te krijgen, dankzij veel voor zichzelf maken en opdrachten doen. Er kwamen redactionele klussen langs, die hem dwongen dingen te maken die hij zelf nooit zou doen. Heel leerzaam en hij is langzaam waar hij zijn wil.
Fotografie en ruimte: daar draaide het afstuderen van Maurits Rozema om. Van het ervaren van een ruimte op foto’s tot het beïnvloeden van ruimtes door beeld toe te voegen tot het samen brengen van ruimtes en fotografie: ruimtes inspireren Maurits.
Jurgen Wiegenraad kent zijn compagnon Thomas al van de middelbare school. Zij hebben dezelfde voorkeuren voor design als vrachtwagenlogo’s en vinden hetzelfde in een werkwijze belangrijk. Dat is ook het uitgangspunt in hun werk: het proces is voor hen heel belangrijk. Onderzoeken wat de rol van design is - en het dan pas maken.
Sophia den Breems twijfelde voor haar studie erg tussen grafisch ontwerpen en beeldende kunst. Ze heeft voor het eerste gekozen, maar altijd naar een balans tussen die twee gezocht door bijvoorbeeld haar illustraties naar 3D-vormen te brengen. Na de academie is ze voor zichzelf begonnen. De kunst is om naar buiten te treden, bijvoorbeeld door te exposeren en social media te gebruiken. Daar kwam een opdracht voor buiten uit voort (muurschilderingen voor eettentje in Den Haag). En daarmee leren nieuwe mensen je kennen.
Filmmaker Jeroen Houben vertelde over het project Home Suite Home, over een man die in hotelkamers woont en de realiteit kwijtraakt. Jeroen had dit geschreven op Parijs, dus moet dit in Parijs gaan schrijven. Ook de cast zat in zijn hoofd. Hierdoor werd het wat duurder en werd via crowdfunding een groot deel van het budget binnengehaald, plus een betrokken publiek. We mochten de trailer al zien en dat beloofde veel!
Ralph Zabel sprak over de totstandkoming van zijn werk. Zijn opleiding heeft hem heel erg geleerd te reflecteren en werk te maken dat dicht bij zijn fascinaties blijft, maar niet hoe je een ondernemer bent. Zo struikelde Ralph bijvoorbeeld over zijn bescheidenheid. Dit zou de opleiding meer mogen begeleiden. De afgelopen tijd heeft hij veel kunnen experimenteren in werk van zichzelf en het vinden van zijn eigen stijl.
De laatste spreker was Tomas Mutsaers. Hij had het over zijn werkwijze en denkbeelden, zijn fascinatie voor objecten in de ruimte. Toeval is een belangrijk onderdeel van zijn werk, net als contextualisering van een object. Wat zegt een beeld? Geschoten beeld manipuleert hij in de studio tot nieuw materiaal, maar nooit digitaal, zodat de echtheid blijft. Maar blijft het nog fotografie? Of worden het objecten van zichzelf?
De middag werd afgesloten aan de bar - nog zo’n voordeel The Student Hotel.

Reacties

Is it still possible to attend the event today? Best regards /karim Bouchibane
Hiermee schrijf ik mu graag in voor de Dutch Design Talents - 20 mei. Graag bevestiging of ok.
Dutch Design Talents
Ontdek de nieuwste designtalenten van Hollandse bodem!

Algemeen

The Student Hotel Amsterdam West
Jan van Galenstraat 335
1061 AZ Amsterdam

Programma

12:00  Deuren open
12:45  Opening door Adobe User Group & Fontanel
13:00  Eerste ronde talenten
14:00  Pauze
14:15  Tweede ronde talenten
15:00  Pauze
15:15  Derde ronde talenten
16:00  Q&A & Round-up
16:30  Borrel!