ONLINE 3D

Verslag

14 september 2012

Online 3D was alweer het 30e event voor Adobe User Group Nederland. Een mijlpaal dat gevierd werd met diverse topsprekers rond het snelgroeiende thema Online 3D. Het Hofplein Theater in Rotterdam was het decor voor een inspirerende middag. De gekleurde stoeltjes van het theater waren dan ook goed gevuld met creatieve studenten en professionals.

Adobe User Group meeting Online 3D

Derk de Geus startte de dag met zijn presentatie over de nog te lanceren game: Momonga Pinpall. De mobile game zit vol verrassende 3D karakters en tot in detail uitgewerkte levels. Zijn presentatie zat dan ook vol interessante visuals die de totstandkoming van bijvoorbeeld een karakter en level lieten zien. Na Derk was het de beurt aan Russ Morriss. Hij presenteerde ons de vierde generatie van het programma Unity 3D. Tot slot van zijn presentatie werd er verkondigd dat Nederland nu ook zijn eigen Unity User Group kent.

Na de pauze was het tijd voor twee presentaties die werden benaderd vanuit het meer technische aspect. Szenia Zadvornykh is in het dagelijks leven front-end developer bij het technisch vooruitstrevende dpdk. De laatste maanden heeft hij zijn veilige domein ‘Flash’ verlaten om meer onderzoek te doen naar 3D op het web en daarbuiten. Dit werd aan ons gepresenteerd met veel regels code en toffe animaties.
De 22-jarige Thibaut Despoulain is momenteel studerende aan de Technische Universiteit van Parijs en legde de nadruk meer op HTML5. Zo ontwikkelde hij binnen twee maanden een volledig futuristisch race spel genaamd HexGL. Dit deed hij door middel van three.js en WebGL.

Adobe User Group meeting Online 3D

Als laatste presenteerde Lins Karnes en Roger Palà van B-reel hun laatste project met Google: Chrome Web Lab. De vraag vanuit Google was hoe je de fysieke en de digitale wereld met elkaar kunt laten samenwerken. Daaruit zijn in totaal een vijftal experimenten gekomen die de grenzen van het 3D web hebben opgezocht. Zo is er een 2D wereldkaart afkomstig van NASA gebruikt om een driedimensionale wereld te creëren. En kun je een foto van jouw gezicht om laten zetten tot een portret dat gemaakt is van zand. Alle experimenten zijn online te ontdekken in het Chrome Web Lab en fysiek in het Londen Science Museum.

Als afsluiting van een inspirerende middag was het zoals gewoonlijk tijd voor nog een paar biertjes. We willen graag iedereen bedanken die aanwezig en betrokken was bij de 30e meeting van de Adobe User Group en hopelijk tot een volgende keer!