SOCIAL GAMING

Verslag

17 april 2013

We hadden er lang op moeten wachten maar op 17 april verdreven de warme zonnestralen eindelijk de Siberische temperaturen die ons land zo lang teisterden. Pakhuis de Zwijger opende haar deuren voor ons Social Gaming-vent, alweer de 35e Adobe User Group-meeting uit de geschiedenis. De line-up bleef lang geheim voor het publiek maar al die spanning werd beloond door weer een ijzersterke line-up met grote namen uit de gamingindustrie.

Jaap Gerretsen

Jaap Gerretsen van Qlvr beet het spits af en nam ons mee in de wereld van serious gaming. Qlrv heeft als motto het maken van "Games and Apps that matter" en in 2012 heeft Qlvr de prestigieuze Future of Health Award Europe gewonnen voor haar game concept HeartVille. Heartville combineert support groups, social media en goede gameplay om samen je lifestyle te verbeteren. Wat ook erg tot de verbeelding sprak was de game die ze ontwikkeld hebben voor Naturales. Door middel van een game ontdek je het museum en leer je spelenderwijs over alles wat het museum je te bieden heeft.

Power Hour
Toen brak het power hour aan, in de helft van de tijd twee keer zo veel informatie. Iedereen zat op het puntje van zijn stoel toen Astrid Poot van Woedend! en het Klokhuis ons liet zien hoe je social gaming kunt gebruiken om “offline” interactie te stimuleren. Ze gaf een geweldige presentatie over hoe social gaming het dagelijkse 'fysieke social gaming' heeft vervangen. Daarin gaf ze aan dat nog slechts 40% van de kinderen met hun ouders speelt en noemt dit fenomeen de "ik kom er zo aan-generatie". Toen ze beelden van de MakeyMakey liet zien stond de hele zaal te popelen om er zelf mee te gaan spelen.

Bart RobbenToen was het aan Bart Robben van Elastique om ons meer te vertellen over het vertalen van een TV-format naar een mobiele app, met als voorbeeld de app bij de TV-quiz “De slimste mens”. Dit leek aanvankelijk vrij eenvoudig maar de praktijk leerde dat het nog een behoorlijke klus was. Vooral de gigantische vraag zorgde voor problemen. Om het te maken tot het succes wat het is geworden, waren ook enkele aanpassingen in de gameplay nodig om het levendig te houden.

Aan Michiel Rademakers van Koninklijke Jumbo de eer om het power hour af te sluiten. In deze korte presentatie kwam duidelijk de overgang van puur en alleen social gaming op devices naar de combinatie met fysieke objecten naar voren. Hierdoor is er een unieke combinatie tussen online en offline gekomen. Hij vertelde wel dat het succes van alleen social gaming met pionnen niet genoeg is. Het was een leuke start, maar nu is het zoeken naar extra features die de spelletjesfabrikant kan inzetten om zo een grote speler op de mobiele markt te blijven.

De tweede helft
Na de pauze liet Niels Aust van Little Chicken Game Company aan de hand van zijn eigen kinderen zien hoe je door het toevoegen van spelelementen, huishoudelijke taken leuk en belonend kunt maken. Zonder een tegenprestatie of beloning bouw je geen relatie op met de gebruikers en is de kans van slagen erg klein.

Jakub Pudelek van Plumbee

Jakub Pudelek van Plumbee werd ingevlogen vanuit Londen. Nadat hij een intensieve meet & great-meeting achter de rug had met twee fans, was het aan het einde van de middag dan eindelijk tijd voor Jakub. Jakub werd bij het succesvolle bedrijf Plumbee die het meest bekend zijn geworden met de Facebook-game Mirrorball Slots. Met het erg interessante, maar inhoudelijke zware verhaal van Jakub was het rond 17.00 dan tijd voor de borrel! Iedereen had wat te bespreken na de social-sessies en duidelijk was dat het erg veel indruk heeft achtergelaten bij alle bezoekers.

Wij willen de sprekers en alle bezoekers erg bedanken voor hun aanwezigheid en tot de volgende meeting!

Reacties

Ik heb mij net ingeschreven voor 17 april, kan ik nog iemand meenemen? groeten Edzard van Abs De Witte Engel
WAAR schrijf ik me in? Ik zie nergens een link hiervoor (ben ingelogd). Thanks!
Rody, als je wilt komen, meld dan even bij de balie dat je je niet kon inschrijven. Je bent van harte welkom in elk geval!
Zelfde probleem als hierboven ....
Social gaming
Een meeting waarin de ins & outs van social gaming centraal staan.
Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Piet Heinkade 179
1019 HC Amsterdam

Programma

12:30 Deuren open
13:00 Jaap Gerretsen, Qlvr
Hoe pas je social en gaming toe voor leren en gedragsverandering?
Power Hour
13:45 Astrid Poot, woedend!
Van social games naar echte interactie
14:10 Bart Robben, Elastique
De Slimste Mens, van TV-format naar social game
14:35 Michiel Rademakers, Koninklijke Jumbo
Sedert 160 jaar leading in social bordspellen, what's next ! 
14:55 Pauze
15:30 Niels Aust, Little Chicken
Wat maakt een social game een goede game
16:15 Jakub Pudelek, Plumbee
Totstandkoming van de succesvolle Facebook-game Mirrorball Slots
17:00 Networking drinks!

Let op! De presentaties zijn in het Engels!